راهنمای خرید قلم نوری یا تبلت گرافیکی وکوم Wacom
اگر به دنبال خرید یک قلم نوری با کیفیت هستید که به خوبی نیاز شما را پاسخ دهد و لبخند رضایت را بر لبانتان بنشاند، بی شک باید سراغ یکی از مدلهای وکوم بروید. برندهای دیگری هم در عرصه تولید تبلتهای گرافیکی حضور دارند، اما هیچکدام از آنها مانند وکوم از پشتیبانی درایورها، ارائه نرمافزارهای مناسب، دقت و قابلیت اعتماد برخوردار نیستند. همین مساله باعث شده است که بدون هیچ تعجبی 85 درصد بازار فروش قلم و تبلت های گرافیکی در دستان شرکت ژاپنی وکوم قرار دارد. قلم نوری وکوم همانطور که پیشتر اشاره شد از تکنولوژی ثبت شده خود یعنی فناوری رزونانس مغناطیسی استفاده می کند، به همین دلیل این قلم ها بدون نیاز به هر گونه باتری یا سیم با تبلت کار میکند و همین مساله به سبک شدن و راحتی کار با آنها افزوده است و هیچ گونه نگهداری و استهلاکی ندارند. اما تصمیمگیری برای بهترین انتخاب شامل چند بخش است :
انتخاب سایز مناسب
در انتخاب سایز تبلت گرافیکی باید به چندین نکته اصلی توجه کرد. نوع کارایی و زمینه فعالیت شما اولین فاکتور در انتخاب سایز است. اگر استفاده شما از تبلت گرافیکی در زمینه ایست که ذاتا نیاز به فضای عملیاتی بزرگتری نیاز دارد مدل های با اندازه بزرگتر مانند مدل های Medium و یا حتی Large را انتخاب کنید ولی اگر فضای عملیات مورد نیاز شما کمتر است (مانند طراحی فرش یا کاشی) مدلهای با اندازه کوچکتر (تقریبا A6) که با نام Small معرفی شده اند برای شما مناسب هستند.
اندازه تبلت همچنین باید تناسب خوبی با اندازه صفحه نمایش و وضوح (رزولوشن) آن داشته باشد. این نکته قابل توجه است که هرچه سطح تبلت بزرگتر باشد نیاز به حرکات دست بیشتری برای جابجایی ماوس خواهید داشت. اگر اندازه تبلت نسبت به صفحه نمایش کامپیوتر شما خیلی کوچک باشد، باعث پرش در حرکات نشانگر ماوس میشود و انتخاب دقیق گزینه ها را برای شما سخت تر خواهد کرد.
همچنین اگر سطح تبلت نسبت به نمایشگر شما خیلی بزرگتر باشد، باعث کندی در حرکت ماوس خواهد شد و نیاز به حرکات دست زیادتری پیدا می کنید که عمدتا به ایجاد خستگی و ناراحتی در دست منجر خواهد شد.
نکته دیگر فضا و اولویت کاری است. تبلت های بزرگتر که با سایز لارج شناخته می شوند (8x12.8 اینچ) برای کار کردن در کنار صفحهکلید ها راحت نخواهند بود و دست و پا گیر محسوب میشوند. این سایز از تبلت ها برای کسانی است تمرکز اصلی آنها بر روی طراحی است و تایپ کردن و استفاده از کیبرد برای آنها اولویتی ندارد. به عنوان مثال برای کسانی که نقاشی دستی و یا ویرایش فیلم انجام میدهند این سایز تبلتها به عنوان یک ابزار کامل محسوب شده و با سایز عملیاتی کاملتری نیاز آنها را به شایستگی برطرف میکند.
پس اگر شما هم از کسانی هستید که از نرم افزار Illustrator یا نرمافزارهایی از این دست استفاده می کنید و عادت به کشیدن نقشهایی با خطوط طولانیتر دارید، قطعا یک فضای عملیاتی بزرگتر کمک شایانی به شما میکند.
وضوح
در سری پن تبلت ها (تبلت گرافیکی بدون نمایشگر) شرکت وکوم دو دسته اصلی از تبلت های گرافیکی خودرا با نام های Intuos و Intuos Pro را در اختیار کاربران قرار داده است. در این بین سری پرو یا حرفه ای اینتوس با 5080 خط بر اینچ رزولوشونی معادل دو برابر این ویژگی در سری معمولی Intous را داراست. این مساله شاید در نگاه اول تنها به تفاوت دقت در طراحی خلاصه شود ، اما تفاوتی های دیگری نیز وجود دارد که از این حیث بسیار قابل توجه است. در یک سایز مشخص از تبلت ها، هرچه وضوح تبلت بیشتر باشد، سطح راحتی کار تبلت با صفحه نمایشهای بزرگتر هم بیشتر خواهد بود.
در مورد استفاده از دو یا چند نمایشگر هم نکات قابل توجهی وجود دارد. مثلا برای استفاده از تبلت ها با دو نمایشگر باید به خاطر داشت که تصویر اندازه تصویر نسبت به اندازه تبلت افقی تر خواهد بود. برای این منظور این امکان وجود دارد که از پانل پیکربندی تبلت می توانید تبلت را متناسب با نگاشت و تعداد مانیتورها تنظیم کرد. این تنظیمات می توانند به عنوان یک گزینه بر روی یکی از کلیدهای قابل برنامه ریزی تبلت قرار گیرد تا هر زمان به استفاده از دو نمایشگر داشتید تنها با یک کلید تنظیمات را اعمال کنید.
البته از نظر بسیاری از کاربران وکوم بهترین و طبیعیترین راه تعامل تبلت های گرافیکی با کامپیوتر انتخاب نسبت ابعاد یکسان میان تبلت و صفحه نمایش است.
اگر شما از دو صفحه نمایش استفاده میکنید این بدان معنی است که نسبت رزولوشن افقی تصویر به رزولوشن عمودی آن مقدار بیشتری است و این مساله باعث میشود تا بخشی از قسمت عمودی (عرض) تبلت غیر فعال شود
برای مثال وضوح 3840x1080 با دو نمایشگر 24 اینچ. این تنظیمات مستلزم فضای عملیاتی بیشتری نسبت به یک نمایشگر خواهد داشت و پیشنهاد حرفه ای ها برای این نوع استفاده، یکی از تبلت های پر قدرت و بزرگ نظیر اینتوس پرو لارج است. در غیر این صورت استفاده از تبلت های کوچکتر با تنظیم یک کلید (HotKey) برای سوئیچ کردن بین حالت دو نمایشگره و تک نمایشگر هم گزینه بدی نیست.
در تصویر زیر بهترین سازگاری سایز تبلتها با وضوح و اندازه صفحه نمایش نشان داده شده است.
نکته دیگر در انتخاب قلم نوری مناسب وجود یا عدم وجود صفحه نمایش بر روی خود تبلت می باشد. اگر صرفا وجود صفحه ای برای نوشتن یا طراحی برای شما کافی است تا با استفاده از نمایشگر کامپیوتر خود تصاویر راببینید، بسته به نکات ذکر شده قبلی یکی از قلم تبلت های Intuos یا Intuos Pro نیاز شما را برطرف خواهد کرد. اما بسیاری از کاربران نظیر طراحان انیمیشن و یا طراحان صنعتی که نیاز به دقت بالاتری در کار خود دارند مایلند که تصویر نگارش شده با قلم بر روی خود تبلت و مانند نگارش با کاغذ در زیر دستشان باشد تا خلاقیت خودرا به صورت کامل با تمرکز و دقت بیشتری به بکار ببندند. برای این دسته از کاربران استفاده از تبلتهای گرافیکی سری سینتیک (Cintiq) که توسط خود شرکت وکوم با عنوان ""Pen Display یا "قلم و صفحه نمایش" ارائه میشود پیشنهاد فوق العاده ای خواهد بود.
سری سینتیک تبلتهای گرافیکی با اندازههای بزرگتر و دارای صفحه نمایش لمسی با وضوح مطلوب هستند که کاربر تصویر رایانه خود را به صورت مستقیم بر روی تبلت میبیند و می تواند با قلم با آن به تعامل بپردازد. سینتیک ها اکنون با اندازه 13، 22 و 27 اینچ ارائه می شوند. این سری تبلتها با توجه به اندازه و وزن بیشتری که دارند بیشتر برای کسانی است که در دفتر یا کارگاه خود از قلم نوری استفاده میکنند و نیاز چندانی به جابجایی هر روزه این ابزارها ندارند.
در ادامه برای مقایسه دقیقتر بین سریهای مختلف وکوم میپردازیم و تفاوتهای اصلی آنها را عنوان خواهیم کرد تا با بررسی دقیقتر شما را به بهترین انتخاب خود برسانیم.
مقایسه سری اینتوس با اینتوس پرو
اگر بخواهیم به صورت کلی صحبت کنیم سری پرو یا حرفه ای اینتوس ها همانطور که از اسمشان قابل تشخیص است، برای طراحی یا نگارشهای حرفه و با جزئیات بیشتر طراحی شده اند و سری اینتوس ساده بیشتر با کاربران خانگی اجین شده است. اما این بدان معنی نیست که سری Intuos از عهده کارهای حرفه بر نمی آید.
سری اینتوس که در گذشته با نام Intuos Pen Tablet و Intuos Pen and Touch شناخته میشدند در سپتامبر سال 2015 دستخوش تغییر شدند و با بازطراحی با چهار عنوان تخصصی تر در قالب سری اینتوس جدید معرفی شدند.
تبلت های گرافیکی سری جدید اینتوس هرکدام برای خود عنوانی جداگانه و البته تخصصی تر رابه دوش میکشند. Intous Draw ساده ترین تبلت این سری است که از فرمانهای لمسی پشتیبانی نمیکند. سه قلم و تبلت دیگر که از فرمانهای لمسی پشتیبانی میکنند با نام های Intuos Art ، Intuos Comic و Intuos Photo در این خانواده حضور دارند و تفاوت آنها تنها در نرم افزارهای باندل شده با آنهاست. وضوح تصویر 2540خط بر اینچ و تعداد سطوح فشار قابل پشتیبانی برای این سری 1024 سطح فشار میباشد و همه آنها دارای 4 کلید قابل برنامه ریزی (HotKey) بر روی تبلت و دو کلید بر روی قلم هستند. در این سری تنها Intuos Art است که در دو سایز A5 و A6 عرضه شده است و سایر مدلها تنها در سایز Small یعنی تقریبا A6 تولید شده اند.
اینتوسهای سایز Small دارای فضای عملیاتی کوچکی هستند که شاید برای انجام کارهای دقیقتر بر روی صفحات نمایش با رزولوشن بالا (بیشتر از 1600 پیکسل افقی) مناسب نباشند. این فضای عملیاتی برای کارهای عمومی، دستنویسی و یا تشخیص دستخط بر روی لپتاپ هایی تا 13 اینچ مناسب است اما انتخاب سایز مدیوم در این شرایط سرمایه گذاری بهتری خواهد بود و انعطافپذیری بیشتر به شما خواهد داد. برای اطلاعات دقیقتر از خانواده اینتوس اینجا کلیک کنید.
سریIntuos Pro یا در واقع اینتوس های حرفه ای در 4 مدل ارائه شده اند که تفاوت عمده آنها در اندازه آنهاست.
این سری شامل Intuos Pro Small، Intuos Pro Medium و Intuos Pro Large است که در کنار عضو چهارم یعنی Intuos Pro Special Edition خانواده اینتوس پرو را تشکیل میدهند. اینتوس پرو اسپشیال ادیشن در واقع تبلتی هم اندازه intuos Pro Medium است که با رنگ متفاوت و کمی تفاوت نرم افزاری به نام ویرایش ویژه در این خانواده جای گرفته است.
وضوح تصویر در سری پرو دو برابر سری اینتوس و معادل 5080 است. همچنین تعداد سطوح فشار قابل پشتیبانی نوک قلم هم دو برابر و معادل 2048 سطح است. این مسائل در کنار قابلیت تشخیص زاویه قرارگیری قلم این سری را به انتخاب مناسبی برای حرفه ای ها تبدیل کرده است و از دقت و قابلیت انعطاف بسیار بیشتری نسبت اینتوس ها برخوردارند. همچنین وجود هشت کلید قابل تنظیم در سری پرو کارایی و امکان شخصی این تبلت ها را افزایش داده است.
تفاوت دیگر سری حرفه ای با اینتوس های معمولی امکان انتخاب حالت دقت یا (Precision mode) است که با کاهش لحظه ای حساسیت قلم کار با آن را برای رسم خطوط ظریف و قسمت هایی با جزئیات بیشتر برای شما آسان میسازد.
آخرین مزیت سری Intuos Pro که این سری را حرفه ای تر ساخته است، وجود دستگاه (کیت) اتصال بیسیم بر روی خود تبلت است که لذت کار با آن را بدون نیاز به اتصال کابلی چند برابر میکند. گفتنی است سری اینتوس هم قابل استفاده با کیت وایرلس هستند اما میبایست آنرا به صورت جداگانه تهیه و بر روی تبلت نصب کنید.
همانطور که قبلا اشاره شد، پن دیسپلی های سینتیک در واقع تلفیقی از یک تبلت حساس به فشار با یک صفحه نمایش LCD بسیار باریک و با کیفیت است. برخلاف مدلهای قدیمیتر، خانواده سینتیک همگی از یک پنل IPS در نمایشگر خود استفاده میکنند که دارای زاویه دید بالا هستند و امکان کالیبره کردن و تنظیم دقیق رنگها را به کاربر میدهد. همه این مدلها میتوانند به عنوان صفحه نمایش اصلی یا صفحه نمایش دوم استفاده شوند. در این میان مدلهای 27 اینچی صفحه نمایش وسیعی در اختیار کاربر قرار می دهد که با وضوح بسیار بالاQHD معادل (2560x1440 پیکسل) تا 97 درصد رنگهای AdobeRGB را پوشش می دهد، در حالی که سایر مدلها وسعت رنگی نزدیک به sRGB را پشتیبانی میکنند. سینتیک 27 اینچی به همراه پایه قابل تنظیم چند حالته و ریموت کنترل تمام حرفه ای خود در این خانواده به عنوان برترین عضو به انتخابی بی نظیر برای طراحان صنعتی و انیمیشن تبدیل شده است.
کامپنیون ها
وکوم همچنین دو محصول دیگر که در واقع تبلتهای مستقل هستند نیز در خانواده سینتیک ارائه کرده است. تبلت ویندوزی سینتیک کامپنیون 2 (Cintiq Companion 2) و تبلت بر پایه اندروید با سینتیک کامپنیون هیبرید (Cintiq Companion Hybrid) نام گرفته اند. هر دوی این تبلتها می توانند به عنوان یک کامپیوتر مستقل عمل کنند و یا مانند سایر مدلهای سینتیک با اتصال به PC یا Mac به کمک طراحان بیایند.
کامپنیونها در مقایسه با سایر مدلها از قیمت بالاتری برخوردارند که البته وجود پردازنده Intel، حافظه رم، حافظه داخلی و سایر قطعات داخلی که موجب تلفیق یک تبلت طراحی حساس به فشار با یک تبلت مستقل و دارای سیستم عامل شده اند دلیلی بر این موضوع خواهد بود. اگر به دنبال تبلت های مستقل دارای قلم برای مقایسه با این محصولات هستید بهتر است سری به Microsoft surface 3 یا 4 بزنید. این تبلت ها برخلاف اینکه در نظرسنجی ها و بررسی های انجام شده امتیازات بهتری نسبت به کامپنیونها دریافت کرده است، در طراحی قلم آن از فناوری متفاوتی به نام N-Trig استفاده شده است که نسبت به وکوم دقت و کارایی کمتری دارد، اما از نظر ورودی های لمسی و قدرت قطعات داخلی نسبت به کامپنیونها برتری دارند.
اولین تجربه کار با قلم نوری
شاید اولین روز کار با وکوم برای شما کمی سخت و نا ملموس باشد اما این مسئله نیاز به کمی تمرین و ممارست دارد. کار با تبلتهای گرافیکی در واقع یک تغییر الگویی در استفاده از ابزارهای ورودی محسوب میشود و شاید در ابتدا برای کسانی که به شدت به کار با ماوس عادت کرده اند کمی غیر عادی به نظر بیاید و نیاز به کمی زمان برای سازگاری با آن داشته باشد.
همه تبلتهای گرافیکی وقتی با نشانگر ماوس مرتبط باشند با موقعیت یابی دقیقی کار میکنند. به عنوان مثال در اکثر مواقع برای جابجا کردن نشانگر ماوس نیاز به لغزشهای چندباره ماوس و مچ دست داریم، اما در هنگام کار با قلم نوری تنها کافی است تا نوک قلم را به نقطه نسبی بر روی تبلت ببرید تا نشانگر ماوس را در نقطه دلخواه بیابید. این مسئله در ابتدا الگوی هماهنگی چشم و دست کاربر را تغییر خواهد داد و شاید در دفعات اول کمی ناموزون و سخت باشد اما فوایدی هم دارد. بسیاری از کسانی که به صورت ممتد و هر روز با ماوس کار میکنند از آسیب هایی نظیر "سندرم تونل کارپ" در مچ دست خود رنج میبرند و هیچگونه دارو یا درمانی برای آنها کارساز نیست مگر ترک حرکات مکرر مچ در استفاده از ماوس. در بسیاری موارد کسانی که بیشتر وقت خود را پشت کامپیوتر خود به طراحی و وبگردی میگذارند ماوس را به فراموشی سپرده و قلم نوری را به جایگزینی همیشگی برای ماوس خود بدل میکنند.
پس اگر شما از کسانی هستید که به فکر چارهای برای کنار گذاشتن حرکات مخرب مچ خود هستید بهتر است با تغییر کنار بیایید و این ابزار ورودی ارگونومیک را جایگزین ماوس کامپیوتر خود کنید. قطعا پس از 2 یا 3 روز کار با قلمنوری از پذیرفتن این تغییر خوشحال خواهید بود.